Sena logo

SENA PERFORMERS EUROPEAN GUITAR AWARDS

UI Separator
UI Separator

Tom Morello wint de Sena Performers European Guitar Award

Gitarist van Rage Against The Machine, Bruce Springsteen en Audioslave

De Amerikaanse gitarist Tom Morello is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award. Hij krijgt op 4 juli de prestigieuze award uitgereikt in Gebouw-T In Bergen op Zoom. Morello wordt gezien als één van de grootste gitaarvernieuwers van zijn generatie.

Morello (59) brak in 1992 door met zijn band Rage Against The Machine. De groep uit Los Angeles scoorde dat jaar een monster-hit met de activistische rock-rap song Killing In The Name dat uitgroeide tot een absolute klassieker. Het debuutalbum van de band wordt gezien als één van de beste werkstukken van de jaren ’90. Na de nodige mondiale successen met deze band, richtte Morello in 2001 samen met ondermeer Soundgarden-zanger Chris Cornell de supergroep Audioslave op. Daarnaast speelt hij zeven jaar in de band van Bruce Springsteen en verzorgde de gitaren op diens platen Wrecking Ball en High Hopes. Morello bracht met verschillende grote projecten platen uit waarop muzikanten zoals Eddie Vedder (Pearl Jam) en DJ Steve Aoki actief waren. Met ondermeer Chuck D (Public Enemy) formeerde hij de groep Prophets of Rage. Morello is zelf erg verheugd dat hij de award in Bergen op Zoom krijgt. ,,Als je ziet wie deze gitaar-award hebben gewonnen. Dat maakt mij erg trots!”

Morello komt met zijn eigen band naar Bergen op Zoom en zal tijdens de Award ook spelen. Eerder wonnen grote namen zoals Brian May (Queen), Slash (Guns N’ Roses), Steve Vai, Joe Bonamassa, Joe Satriani, Steve Hackett (Genesis), Steve Lukather (Toto) en velen anderen de award. Vorig jaar was het Extreme- en Rihanna-gitarist Nuno Bettencourt die deze bijzondere eer ten deel viel. Morello studeerde politicologie aan de Harvard Universiteit en is ook spreekbuis voor een activistisch progressief Amerika. Jean-Paul Heck medeorganisator van de SEGA, wist Morello eerder dit jaar te strikken. ,,Hij staat al jaren op ons lijstje maar Morello is één van de meest bedrijvige gitaristen in Amerika, die vaak met meerdere projecten bezig is. Samen met John Frusciante van de Red Hot Chili Peppers, eerdere winnaar Slash en Jack White wordt hij gezien als de grootste elektrische gitarist van zijn generatie. Daarnaast heeft hij een duidelijke politieke en sociale mening die hij al jaren op een indrukwekkende manier onder de aandacht weet te brengen.”

Jack Pisters, voorzitter van de SEGA, noemt Morello een pionier. ,,Tom Morello is één van die sublieme gitaristen die met zijn band Rage Against The Machine het gitaarlandschap voorgoed veranderde. Met zijn unieke persoonlijkheid en innovatieve speelstijl, die bestaat uit noise, scratches, virtuoze lijnen en ijzersterke gitaarriffs, maakt hij een onvergetelijke indruk. Hij is van grote invloed op gitaarspelen in de 21e eeuw.” Gert-Jan de Koster, directeur Gebouw-T, is erg trots dat Morello naar Bergen op Zoom komt om de award in ontvangst te nemen. ,,Fantastisch dat we Tom Morello in Gebouw-T mogen ontvangen. Een iconische gitarist met zijn kenmerkende gitaar sound in Rage Against The Machine door gebruik van de ’pitch shifter’.”

In het dagelijks bestuur van de gemeente Bergen op Zoom is wethouder Letty Demmers verantwoordelijk voor cultuur. “We zijn als college erg trots dat we deze gitaar award hier in Bergen op Zoom mogen uitreiken. De festiviteiten trekken jaarlijks liefhebbers uit het hele land. En daar blijft het niet bij, want de organisatie pakt dit ook plaatselijk veel breder op met jonge muzikanten en een concert waarbij de winnende gitarist aanwezig is als centrale gast. Zo draagt de award echt bij aan cultuur in Bergen op Zoom en de regio.”

De kaartverkoop voor de Sena Performers European Guitar Award start op donderdag 30 mei om 10.00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen via: www.gebouw-t.nl.