Sena logo

SENA PERFORMERS EUROPEAN GUITAR AWARDS

UI Separator
UI Separator

Nuno Bettencourt ontvangt prestigieuze gitaarprijs

‘Trots en vereerd met deze geweldige internationale gitaar prijs’

Nuno Bettencourt heeft op 13 december de Sena Performers European Guitar Award gekregen. De Nederlandse stergitarist Adrian Vandenberg reikte de prijs in Gebouw-T in Bergen op Zoom uit aan de Portugees. Bettencourt is de gitarist van de befaamde Amerikaanse rockgroep Extreme en daarnaast is hij de muzikaal leider van popster Rihanna.

Het was de zestiende editie van deze award die eerder werd gewonnen door bekende gitaristen zoals Brian May (Queen), Slash (Guns N’ Roses), Steve Lukather (Toto), Steve Vai, Joe Bonamassa, John Petrucci, Joe Satriani, Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg en velen anderen. Vorig jaar won Genesis-gitarist Steve Hackett de award. Bettencourt was aangenaam verrast door de ontvangst en de eer die hem ten deel viel. ,,Ik ben zeer vereerd met deze prijs. Zeker omdat deze in Nederland wordt uitgereikt. Met Extreme braken we destijds als eerste in Nederland door. More Than Words was hier een hit voor dat de rest van de wereld het oppakte.” Bettencourt was samen met zijn bandgenoten van Extreme naar Bergen op Zoom afgereisd. Nadat hij de Award van Vandenberg had ontvangen, speelde de gitarist met twee bandleden van Extreme een aantal stukken. Bettencourt: ,,Vandenberg was een jeugdheld van mij. Hoe mooi is het dan om van hem deze Award uitgereikt te krijgen.” Vooraf aan de uitreiking bracht een keur aan Nederlandse topmuzikanten een ode aan hem. Ondermeer de zangeressen Anneke van Gierbergen en Eva Simons waren present. Net zoals de befaamde flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel en rockzangers JC Kuijpers (Ayreon) en Stan Verbraak (Helloise). Ook Nederlandse topgitaristen zoals Jan Akkerman, Marcel Singor, Timo Somers en Leendert Haaksma deden een duit in het zakje. Nadat Bettencourt de award had ontvangen, feliciteerde collega’s zoals Satriani, Vai, Petrucci, Walter Trout, Hackett en Toto-gitarist Steve Lukather hem vanaf een videoscherm.

De award-uitreiking was de afsluiting van de Sena Performers European Guitarweek die samen werd georganiseerd door Sena, Gebouw-T, gemeente Bergen op Zoom en Dutch Performers House. Jack Pisters, voorzitter van de SEGA (Sena Guitar Award), keek met veel genoegen terug op de week. ,,Het belangrijkste is dat de gitaar als instrument de hele week centraal heeft gestaan. In die missie zijn we absoluut geslaagd.” Ook organisator Jean-Paul Heck noemt het één van de mooiste edities van de zestien Sega Award edities. ,,Het blijft bijzonder dat het ons elk jaar lukt om een gitaarlegende naar Nederland te halen voor deze award. De Gitaardag op zondag in het Markiezenhof was een groot succes met zeer veel publiek. De samenwerking tussen de Sena, Dutch Performers House, Gebouw-T en de gemeente Bergen op Zoom is geweldig. Alles klopt. De locaties, de sfeer en de invulling van deze hele week verliep op rolletjes met als extra geweldige concerten van Living Colour, Danko Jones en Wishbone Ash.” Gertjan de Koster, directeur Gebouw-T, is een trots man, ,,Toen ik voor eerst het album van Exterme, Pornografity , hoorde werd ik overdonderd door de combinatie van (hard)rock en funky licks en door Nuno als boegbeeld. Ik ben erg trots dat wij Nuno mogen ontvangen en dat hij award in ontvangst neemt in ons mooie Poppodium, Gebouw-T.”