• en
  • nl

Steve Vai toont zich dankbare winnaar van de Sena European Guitar Award

Interview door Jean-Paul Heck – Warm, authentiek, verrassend maar vooral oprecht. Die woorden kwamen op 9 juli allemaal boven bij de uitreiking van de Sena European Guitar Award (SEGA) aan de Amerikaanse virtuoos Steve Vai. ,,Het is geweldig dat een organisatie zoals de Sena deze prijs steunt. Het is meer dan alleen een duim omhoog voor muzikanten die jaren hard werken om een carrière op te bouwen.”

‘Dit is één van de mooiste dagen uit mijn leven’

Vai nam de prijs in poppodium Gebouw-T in het Brabantse Bergen op Zoom in ontvangst. Het werd voor hem, zijn vrouw Pia en zijn bandleden een dag om nooit te vergeten. De Amerikaanse gitarist werd in de Hofzaal van stadskasteel Het Markiezenhof ontvangen door Frank Petter, de burgemeester van de stad. Daarna werd hij overweldigd door honderden fans die rondom de rode loper voor Gebouw-T een haag hadden gevormd. Onder luid applaus onthulde Vai er zijn eigen winnaarsbanier. ,,Ik ben toch wel wat gewend maar deze dag komt echt hard binnen bij mij en Pia. Ik kan alleen maar een diepe kniebuiging maken voor de organisatie, het stadsbestuur en mijn fans die hier zijn. Ik heb tijdens de uitreiking meerdere keren kippenvel gehad. Zo indrukwekkend was het.” De Sena European Guitar Award werd een eerbetoon aan het wonderkind uit New York die onder de vleugels van inspirator Frank Zappa doorbraak. Nadat zijn voormalige Whitesnake-metgezel Adrian Vandenberg hem de award uitreikte, feliciteerde oud-winnaars zoals Brian May (Queen), Steve Lukather (Toto), George Kooymans, Walter Trout en vrienden zoals Todd Rundgren en Dweezil Zappa hem vanaf het witte doek. Oud-winnaar Jan Akkerman, de band Navarone en talentvolle gitaristen zoals Rick Moonen, Tom Renet, Richard Hallebeek en Marcel Singor speelden.
Dat 56-jarige Vai de nieuwe winnaar van de award is verbaasde niemand. Het wonderkind dat op 18-jarige leeftijd werd ontdekt door Frank Zappa is al ruim 35 jaar een inspiratiebron voor muzikanten over de hele wereld. Hij blijkt een volbloed intellectueel te zijn die meerdere talen vloeiend spreekt en bovenmatig geïnteresseerd is in de wereld om hem heen. ,,Ik reis al vanaf mijn twintigste bijna onafgebroken over de wereld maar ik geniet nog steeds van mooie plekken en interessante verhalen.” In de suite van Hotel De Draak, volgens de geschiedenisboeken de oudste Herberg van Nederland, toont hij zich respectvol en steekt meteen van wal. ,,Het is geweldig dat er in Nederland een organisatie zoals de Sena is. Het werk dat jullie doen is spectaculair en ik hoop dat Amerika iets van jullie kan leren. Mijn zoon Fire is erg bezig met zaken zoals publishing en bezoekt beurzen zoals de Midem. Hij denkt er zelfs over om naar Nederland te verhuizen om intern bij het bedrijf Talpa te gaan. In Amerika zijn we nog lang niet zover als hier en moet de muzikanten nog altijd hard strijden om netjes te worden betaald. Ik zou absoluut meer willen weten over Naburig Recht.”
Vai zegt erg verrast te zijn door het hele event. ,,Ik heb in mijn leven nogal wat gitaarprijzen gewonnen maar ik heb nooit meegemaakt dat er een speciale award-show voor één winnaar werd georganiseerd. Kijk, als muzikant zit je in een soort rad. Je maakt platen, gaat op tournee en soms komt er een mooie prijs voorbij. Maar dit is zo speciaal en zo persoonlijk. Het is de mooiste schouderklop die ik ooit heb gehad.” Vegetariër Vai lurkt aan een kop thee en legt zijn zwarte cowboylaarzen even op het bijzettafeltje. De boomlange Amerikaan ziet er goed geconserveerd uit. ,,Ik ben een gezondheidsfreak. Ik kan alleen mijn muzikale niveau vasthouden als ik geestelijk en lichamelijk topfit ben. Ik hou van trancedentaal mediteren maar ik ben ook een fanatieke imker. Werken met mijn bijen geeft mij rust.”
De term wonderkind wordt in de muziekwereld maar al te vaak van sta